Aktivita hasičů srpen 2024

Letní měsíce jsou pro obyvatele naší obce nejen obdobím dovolených a odpočinku, ale také obdobím, kdy častěji čelíme problémům se sršními a vosími hnízdy. V letošním roce, tedy od začátku letní sezóny, už naše jednotka likvidovala 17 sršních a vosích hnízd. Hnízda se často vyskytují v kmenech stromů, v podhledech střech či na půdě.

Porovnáme-li letošní statistiku se situací v předchozích letech, vidíme, že rok 2024 patří k těm náročnějším. V roce 2019 byla jednotka požádána pouze třikrát, o rok později v roce 2020 už zasahovala sedmnáctkrát, což je doposud nejvyšší počet zásahů v posledních letech. Rok 2021 přinesl zklidnění s pouhými čtyřmi zásahy, a podobně tomu bylo i v roce 2023, kdy měla jednotka na starosti tři hnízda. V roce 2022 se situace lehce zhoršila, a jednotka zasahovala osmkrát.

Letošní rok, i když ještě není uzavřený, naznačuje, že bude patřit mezi ty s vyšší aktivitou sršňů a vos. To může být způsobeno různými faktory, včetně změn počasí a růstu populace těchto hmyzích druhů v našem regionu.

 

 

Kromě likvidace obtížného hmyzu byla naše jednotka také aktivní u dvou požárů. Jeden požár se stal na ulici 28. října v Místku. Na druhý požár byla jednotka povolána v rámci „pohotovosti na stanici“, kdy musela vyjet k požáru osobního automobilu až na obchvat Stříteže. Na obchvatu jednotka provedla základní úkony potřebné k zajištění bezpečnosti na místě. Během zajišťování místa a provádění průzkumu se na místo události dostavila profesionální jednotka ze stanice Český Těšín, které jsme následně předali velení.